Látogatás az Audi gyárban. Győr, 2016. május 27.

A Postások Szakmai Egyesülete látogatást szervezett a világ egyik vezető autógyárába, a négy karikáról ismert Audi Hungária Motor Kft-be 2016. május 27-én. A Győrben működő gyáregységet 32 egyesületi tag tekintette meg, akik elsősorban a „szakmailag” legközelebb álló logisztikai területről érkeztek.

A látogatást egy videofilm megtekintése vezette be, ahonnan megtudtuk, hogy a beruházás megvalósításáról szóló szerződés 1993-as aláírását követően a gyárban már egy év múlva megkezdődött a motorgyártás, majd 1998-ban már az Audi TT Coupé összeszerelése is megkezdődött. A gyár folyamatosan fejlődik, aminek köszönhetően újabb motortípusok és gépkocsik gyártását valósították meg, továbbá kialakításra került egy motorfejlesztő központ, valamint egy szerszámgyár is az objektumban. A fejlesztések eredményeképpen 4 és 8 hengeres dízelmotorok, továbbá Audi A3 Cabriolet és RS 3 Sportback típusú járművek gyártása is megkezdődhetett a komplexumban. Meg kell említeni, hogy a cég kiemelt figyelmet fordít a környezettudatos termelésre és a társadalmi kapcsolatokra is. A meglévő gyáregység jelentős része most is zöldterület, ami mellett erdőtelepítési projektet is indított a társaság, emellett szoros együttműködés alakult ki a helyi Széchenyi István Egyetemmel és több tanintézménnyel, és a vállalat jelentős támogatást nyújt többek között a Győri Balett társulatának, a Győri Filharmonikus Zenekarnak, a Győri ETO kézilabdaklub női csapatának pedig névadó főszponzora.

A gigantikus méretű, mintegy 5 millió négyzetméteren elterülő gyáregység teljes megtekintésére nem volt ugyan lehetőség, de végigkísérhettük a legérdekesebbnek mondható műveleteket. Figyelemmel követhettük a karosszéria-elemek gyártását, majd azt, hogy ezek – emberi kéz érintése nélkül – hogyan állnak össze egy teljes karosszériává, ami a majdani autó vázát is alkotja egyben. Rendkívül érdekes volt az összeszerelő sor működése, megtekinthettük, hogyan kerül „házasításra” az erőátviteli rendszer a karosszériával, majd hogyan lesz pontról pontra egyre felszereltebb a jármű, aminek a végén kereket kap az autó, majd ezt követően 2 percenként gördül le egy-egy autó a szalagról. Ezt követően rövid próbaúton győződnek meg az erre speciálisan kiképzett sofőrök a jármű alkalmasságáról, majd megtörténik a szállításra való előkészítés.

Nagyon érdekes 2 órát töltöttünk a gyárban, ahol egy csúcsjármű csúcstechnológiás gyártását láthattuk, ami valamennyiünknek maradandó élményt jelentett.

Konrád Tibor