Az új postatörvény. PSZE nap Szeged, 2013. június 24.

2013. június 24-én a PSZE Szegedi Területi Szervezete a Magyar Posta Zrt. Törzskari Főigazgatóságával közösen szakmai napot rendezett „Az új postatörvény és a liberalizált piac működése, eddigi tapasztalatai” címmel.

A résztvevőket Dovalovszkiné Sipos Katalin területi elnök köszöntötte, majd Dr. Oláh László, az egyesület örökös tiszteletbeli elnöke tartott bevezetőt. Elmondta, hogy a PSZE a Törzskari Főigazgatóság közreműködésével országos szakmai napot rendezett a liberalizáció és az új postatörvény témájáról 2013. április 17-én, majd pedig vidéki road show keretében szervezett hasonló témában fórumokat Celldömölkön, Debrecenben, Budapesten, és most Szegeden. Mindenütt óriási volt az érdeklődés a téma iránt. Hangsúlyozta, hogy a postai piac liberalizációjának gondolata sok-sok évre nyúlik vissza. Az Európai Uniót megelőzően is foglalkoztak már e témával az UPU kongresszusai. Az UPU ajánlásai és az Európai Unió direktívái alapján a Magyar Posta felkészült a teljes piacnyitás 2013. januári bevezetésére. A 2012-ben elfogadott új postatörvénnyel megváltozott a jogszabályi környezet, új fogalmakat és szabályokat kell a postásoknak megismerni, alkalmazni. E folyamat elősegítése a PSZE road show feladata.

A szakmai nap keretében Dr. Bóta Ibolya, az NMHH postafelügyeleti főosztályának vezetője a postai piac liberalizációjáról hatósági szempontból tartott előadást. Dr. Sümegi Péter, a MP Zrt. hatósági kapcsolatok igazgatója az új postatörvény stratégiai jelentőségű alapkérdéseit mutatta be. Az egyetemes postai szolgálatások finanszírozásának új rendszeréről Dr. Puskás Margit, az MP Zrt. törzskari főigazgatója tartott előadást.

Dr. Urbán Péter, a MP Zrt. Kormányzati Kapcsolatok Osztályának vezetője az Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerződés és az új Üzletszabályzat legfontosabb tartalmi elemeit mutatta be, Hajdu Zoltán, a MP Zrt. Társasági Szabályozásmenedzsment Osztályának vezetője pedig a kormányrendelet és a belső szabályozások változásairól tartott előadást.

A résztvevő PSZE tagok, gyakorló postavezetők főként az utóbbi két témával – a jogszabályi elvárásokból adódó gyakorlati feladatokkal – kapcsolatban tettek fel kérdéseket és fűztek észrevételeket az elhangzottakhoz. A felvetésekre Dr. Urbán Péter és Hajdu Zoltán válaszolt.

A négy területi szakmai fórum tapasztalatait Dr. Oláh László foglalta össze. Mint elmondta, összesen több mint 500 érdeklődő vett részt a szakmai road show-n. Az elhangzott, magas színvonalú előadásoknak és az időközben megjelent dokumentumoknak, segédanyagoknak köszönhetően az új postatörvényből adódó elvárásoknak a Magyar Posta középvezetői gárdája és irányításukkal a postás dolgozók remélhetőleg eleget tudnak tenni a mindennapi munkájuk során.

[print_gllr id=414]