Nemzetközi szakmai fórum. Budapest, 2004. április 21.

Nagysikerű nemzetközi szakmai fórumot rendezett április 21-én a Postások Szakmai Egyesülete Budapesten, a Benczúr Házban.

A konferencia három külföldi és egy magyar előadóját, valamint a százharminc fős hallgatóságot – az ország minden részéből érkezett postai vezetőket és érdeklődő szakembereket – Oláh László, az egyesület elnöke köszöntette, majd Szivi László üzleti vezérigazgató-helyettes mondott bevezetőt.

Thomas Bradley, a Német Posta nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója a Deutsche Post hálózatának modernizálásáról adott összefoglalót. Daniel le Goff, a Francia Posta (La Poste) európai kapcsolatokért felelős osztályvezetője arról beszélt, milyen kihívásokat jelent az elektronikus kommunikáció a hagyományos postai levélszolgáltatások számára, és hogyan válaszol ezekre a kihívásokra a Francia Posta. Petr Angelis, a Cseh Posta (Czech Post) nemzetközi ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese a küldeményforgalom minőségének javításáról, a kézbesítési rendszerek fejlesztéséről, a Cseh Posta ezzel összefüggő tapasztalatairól beszélt.

A három nemzeti posta, amelyet az előadók képviseltek, sokban különbözik egymástól, de hasonlóságok is fellelhetők abban a módban, ahogyan a globalizáció kihívásaira válaszoltak. A francia és a cseh posta száz százalékos állami tulajdonban van, míg a német posta tőzsdén jegyzett cég, részvényeinek felét magánbefektetők birtokolják. A német posta aktívan terjeszkedik az európai, az amerikai és a távol-keleti piacokon (200 cége van világszerte). A német postának otthon a fenntartott levélsúly-határon felüli sávban nyolcszáz konkurenssel kell versenyeznie, köztük olyanokkal, akik garancia mellett ígérik, hogy még a felvétel napján kézbesítik a rájuk bízott küldeményeket. Mindhárom nemzeti posta átszervezte saját logisztikai rendszerét, jelentősen csökkentette a feldolgozópontok számát, és racionalizálta hálózatát. A fejlesztéseknek köszönhetően a német posta például a belföldi levelek 95 százalékát B napon kézbesíteni tudja. A minőség javítását mindhárom külföldi előadó kulcsfontosságú követelménynek nevezte. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Szebeny Botond, a Magyar Posta nemzetközi üzletágának vezetője, a konferencia magyar előadója, aki a REIMS nyugat-európai végdíj-elszámolási rendszernek a nemzetközi küldeményforgalom minőségével kapcsolatos várható hatásairól tartott átfogó és elemző előadást.