Értékesítési vetélkedő PSZE műhelymunka keretében 2. Budapest, 2012. március 29.

Harmadik alkalommal rendezett értékesítési vetélkedőt a Postások Szakmai Egyesülete és a Központi Területi Igazgatóság 2012. március 29-én az „A” típusú posták részére.

A két szervezet közös szervezésében tartott esemény népszerűségét a számok is bizonyítják, a 69 versenyző 23 csapatban versengett.

Az ötlet Vízerné Molnár Piroskáé, a Központi Területi PSZE Szervezet elnökéé, aki postai és egyesületi vezetőkkel, kollégákkal, valamint PSZE tagokkal együtt kidolgozta és megszervezte a vetélkedőt.

A csapatoknak először is a szigorú nevezési feltételeknek kellett megfelelniük.

Eszerint:

  1. a folyamatos díjas életbiztosítások (PostaÉrtékŐr, PostaNyugdíj Program), az egyszeri díjas életbiztosítások (PostaHozamFix, PostaHaszonŐr), a lakás-előtakarékossági szerződések (Fundamenta-Lakáskassza, OTP-LTP), valamint a PostaFészekŐr, és a PostaTestŐr termékek 1-10. heti eredményeinek összesített számtani átlagának el kell érnie, vagy meg kell haladnia a 75 %-os eredményt, 2. egyik termékből sem lehet a posta „nullás”,
  2. legyen a postának egy-egy db márciusban megkötött Posta Folyószámla és NYESZ-R számlája,
  3. a csapatban csak 1 fő PPM-es munkatárs versenyezhet.

A felhívásnak fontos része volt a bátorítás is: „nem kell megijedni, csak azt kérdezzük, amire mindenkinek tudnia kell a választ, ha jó eredményt akarunk elérni az értékesítés területén…”

A Magyar Posta és a stratégiai partnerei – a Magyar Posta Biztosító Zrt., az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt., a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és a Magyar Posta részéről a Kiskereskedelmi Üzlet – közösen dolgozták ki a versenyfeladatokat és sok-sok ajándékkal járultak hozzá az értékesítési vetélkedőhöz.

Polvárné Bosnyák Ildikó, a KTIG Területi Értékesítés-támogatási irodavezetője és Biczó István, a PSZE ügyvezető igazgatója szeretettel köszöntött minden kedves résztvevőt. Külön örömüket fejezték ki, hogy ebben a kategóriában szinte megduplázódott az induló csapatok száma, annak ellenére, hogy nem kevés felkészülést igényelt és komoly kihívást jelentett a verseny. Minden résztvevőnek a fair play szabályokat betartva sikeres versenyzést kívántak.

Ács Erika, Budapest – Sashalom 1 posta vezetője – aki tavaly az Év postása lett – és Vízerné Molnár Piroska a Budapest 131 posta vezetője, mint a vetélkedő két moderátora ismertették a szabályokat, a nap menetét, majd bemutatták a zsűri tagjait.

20120329-ertekesitesi-vetelkedo2-01

Zsűritagok: Polvárné Bosnyák Ildikó, KTIG Területi Értékesítés-támogatási irodavezető,
Bor Sándor, a KTIG igazgatója, Biczó István, a PSZE ügyvezető igazgatója, valamint
Vezekényi Ferenc, a Magyar Posta Biztosító Zrt. régióvezetője, László Zoltán, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. partnermenedzsere, Bodorkós Diána, az Erste Bank Hungary Zrt. értékesítés-támogató munkatársa és Papp Attila, az Erste Befektetési Zrt. értékesítési vezetője.

20120329-ertekesitesi-vetelkedo2-02

A vetélkedőre összesen 23 csapat nevezett 3-3 fős létszámmal a következő postákról:

Budapest 72., Szigetszentmiklós 1., Vác 1., Balassagyarmat 1., Zugló 1., Budapest 502., Rákospalota 1., Budapest 8., Érd 1., Budapest-Pesterzsébet 1., Budapest 5., Szentendre 1., Budapest-Kispest 4., Cegléd 1., Salgótarján 1., Budaörs 1., Budapest 9., Budapest-Pestszentlőrinc 1., Budapest-Újpest 1., Budapest 100., Budapest 10., Budapest 112., Budapest 62.

Összesen 13 értékesítéssel foglalkozó feladatsort állítottak össze a szakemberek: biztosítás, bankkártya és folyószámla szolgáltatás, lakáskassza, kiskereskedelem és sorsjegy témákban. A típusokat tekintve volt közte keresztrejtvény, teszt, nyitott-, zárt kérdés, ajánló és átirányító mondat, veszteségszámítás.

A számos érdekes és különböző nehézségű kérdés komoly felkészülést igényelt a csapatoktól – volt olyan feladat, amely a PPM-es csapattagokat is gondolkodóba ejtette –, akik aktívan és kreatívan sorra győzték le az akadályokat. A köszöntőben említett fair play szabályokat minden csapat betartotta, hiszen a sziporkázó megoldást adó kollégákat minden esetben vastapssal jutalmazták, annak ellenére, hogy ellenfelekként versengtek. A partnercégek képviselői is részt vettek egy-egy feladatban ügyfélként viselkedve. Ez új típusú feladat volt az eddig megrendezett vetélkedők sorában, de a versenyzők felkészültségén nem fogott ki az olykor csalafinta vagy beugratós kérdésük sem.

A csapatokkal érkezett támogató munkatársak, postavezetők a hátsó sorokból transzparensekkel, dudával szurkoltak, igazi „aréna” hangulatot teremtve a feladatok között.

20120329-ertekesitesi-vetelkedo2-03

20120329-ertekesitesi-vetelkedo2-04

A csapatok végig fej-fej mellett haladtak, az első 3 helyen a pontszámok kis különbséget mutattak. A végső sorrendet 1-1 pont határozta meg, így volt, aki az utolsó feladatnál csúszott le a dobogóról. Kupa csak az első három helyezettnek járt, de minden résztvevő csapat oklevelet kapott.

Az értékesítési vetélkedő „A” típusú posta kategória első 3 helyezettje:

20120329-ertekesitesi-vetelkedo2-05

I. helyezett: Budapest 100 posta csapata: Nánai Attiláné, Hosszúné Mesics Julianna, Madar-Nemes Edina

20120329-ertekesitesi-vetelkedo2-06

II. helyezett: Cegléd 1 posta csapata: Reznákné Varga Erika, Volter Mária, Kósik Benőné

20120329-ertekesitesi-vetelkedo2-07

III. helyezettBudapest 10 posta csapata: Ráczné Fadgyas Mónika, Dudás Etelka, Vágányné Debreczeni Margit

Menyhárt Fruzsina, a KTIG munkatársa a pontok folyamatos vezetésével dokumentálta a vetélkedőt és biztosította minden csapat részére a pontos összegzést a végső sorrendhez.

20120329-ertekesitesi-vetelkedo2-08

Bor Sándor, a KTIG igazgatója a már hagyományossá vált vetélkedő befejeztével a köszönet és gratuláció mellett azt hangsúlyozta, hogy itt mindenki csak nyert, tudását gyarapította és nem félt mindezt megmérettetni, emellett barátokkal, kollégákkal találkozott és jó kedvvel töltekezett. Igazgató úr véleménye szerint a sikeres és jó hangulatú program(ok) a PSZE műhelymunka megvalósításának is tekinthető, így a két célkitűzés – magas szintű értékesítési felkészültség megmérettetése és a szakmai műhelymunka – egymásra talált.

Vízerné Molnár Piroska megköszönte a csapatok aktivitását, felkészültségét és a szervezők szorgalmas munkáját, végül mindenkitől Váci Mihály: Még nem elég című versének soraival búcsúzott.

20120329-ertekesitesi-vetelkedo2-09

„Nem elég a célt látni,
járható útja kell!
Nem elég útra lelni,
az úton menni kell!
Egyedül is! – Elsőnek,
elől indulni el!
Nem elég elindulni,
de mást is hívni kell!
S csak az hívjon magával,
aki vezetni mer.”

Az értékesítési vetélkedő hasznossága és aktualitása megkérdőjelezhetetlen több szempontból is, ezekből kiemelten néhány: kreativitás, szabályozás, piac- és ügyfél megtartás, új piacon új szereplőként való megjelenés, új ügyfelek szerzése, a posta magas bizalmi indexe, rugalmasság, kifogástalan minőség, kiemelkedő ügyfélkapcsolat etc., vagyis a postának ki kell használnia potenciális lehetőségeit minden területen, így az értékesítésben is. Ezeket a gondolatokat – mint elengedhetetlen feladatokat a 2013. január 1-jei sikeres piacnyitás érdekében – a Magyar Posta felsővezetése fogalmazta meg a 2011. évi Országos Postás Konferencián, hiszen az erősödő versenyhelyzetben a postáknak kiemelt feladatként kell kezelniük a postai szolgáltatások között az értékesítési területet.

A már megtartott vetélkedők (üzletházi-, „B-” és ”A” típusú postakategória) híre és „népszerűsége” az ország több területére eljutott a kollégák, a megjelent cikk és fotók segítségével, többen jelezték, szívesen részt vettek volna. Ezen az eseményen már más igazgatóságok képviselői is jelen voltak, megfigyelték hogyan zajlik a verseny, melynek alapján saját igazgatóságaikon is lebonyolíthatják a mindenki számára hasznos rendezvényt. A szervezők (PSZE, KTIG) javasolják a többi PSZE területnek (igazgatóságnak), hogy szervezzék meg az értékesítési vetélkedőt, mely után egy országos döntőt rendeznének Budapesten ősszel, a Postai Világnaphoz kötődően.

Lukács Angéla