Biztonságosabb munkavégzés az ágazatban

A Postások Szakmai Egyesülete az alábbi információnak az egyesület tagsága és támogatói körében történő közzétételével igyekszik hozzájárulni a GINOP 5.3.4 munkavédelmi és munkaegészségügyi pályázati projekt megvalósításához.

Biztonságosabb munkavégzés az ágazatban

Komplex munkabiztonság és munkaegészségügy fejlesztés indult a Magyar Iparszövetség (OKISZ), a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és a Független Szakszervezetek Demokratikus (LIGA) által irányított Európai Uniós program keretén belül. A pályázat célja fizikai és mentális szempontból egyaránt biztonságosabb munkahelyek teremtése csökkentve ezzel munkahelyi balesetek és betegségek számát.

Az egy éves időtartamú projekt célja, hogy kedvezőbb munkahelyi körülményeket teremtsen, mely hosszú távon hatékonyabb termelést és kevesebb egészségügyi kockázatot jelent, munkaadók és munkavállalók részére egyaránt. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretén belül megvalósuló fejlesztés, munkavédelmi programokkal, rendezvényekkel és a legújabb kockázatokat felmérő kutatási eredmények felhasználásával készülő szakmai kiadványokkal segíti a projekt által érintett posta, raktározás, logisztika és futárpostai ágazatokban dolgozókat. A számos alágazatot érintő témában készülő kiadványok, felmérik az egyes szakterületek problémáit, hogy támogassák a prevenciót. A fejlesztés az alábbi alágazatokat érinti:

A projekt által érintett alágazatok:

  • Közúti, vasúti, vízi, légi áruszállítást kiegészítő tevékenységek
  • Raktározás, rakománykezelés
  • Postai, futárpostai kézbesítés
  • Egyéb postai, futárpostai tevékenység

A pályázati konzorcium vezetője a Magyar Iparszövetség (OKISZ) elnöke Dr. Vadász György a szeptemberi hónapban tartott sajtótájékoztatón ismertette a projekt előkészületeit, melynek keretében több száz vállalkozóval történt véleménycsere, konzultáció, melynek eredményeként komoly javaslatok és megoldási feltételek születtek.

Az egyeztetések rávilágítottak arra, hogy szükség van a teljesítmény és a munkakörülmények feltételeinek javítására, melyek a munka minőségi javulása mellett a teljesítmény elismerését nem csak gazdasági szempontból értékelik. Cél a vezetők és a dolgozók közötti emberi kapcsolatok szorosabbra fűzése és a megjelenő segítő szándék. Az ágazati fejlesztésekkel remélhetőleg javulni fog a versenyképesség, a foglalkoztatás és az emberi munkavégzés megítélése, amely lehetőséget teremt Magyarország számára, hogy lépést tudjon tartani a globalizációs világ fejlődésével.

Az ágazati szereplőket támogató kiadványok hat különböző témát érintenek majd, melyek magas színvonalú tartalmát az ágazatban elismert szakértők garantálnak.

A szakmai kiadványok, online munkavédelmi és munkaegészségügyi eszközök várhatóan novembertől, ingyenesen elérhetők lesznek a pályázat weboldalán, melyről a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást.

A sajtótájékoztatóról készült videós összefoglaló az alábbi linken érhető el: https://youtu.be/6YGWRc8kln4