Szakmatörténeti nap Szentesen, 2019. november 23.

A szentesi “Postapalota” (Szentes 1. Posta jelenlegi épülete) átadásának 30., és a szentesi TV-torony üzembe helyezésének 60. évdordulója alkalmából közös szakmatörténeti emlékülést rendezett a HTE, a DAPTA, a PSZE és a Csongrád megyei Mérnöki Kamara.

Szentes 1. sz. posta épületében a közel 60 résztvevőt Kerekes László, a HTE szegedi csoportjának vezetője és Illin József, a PSZE Dél-alföldi Területi Szervezetének elnöke köszöntötte.

“30 éves a szentesi Postapalota” címmel Verók István ny. postavezető idézte fel a szentesi posta történetét az első postamesterség 1787-ben történt megnyitástól a jelenlegi postaépület felépüléséig, 1989 októberi üzembehelyezéséig, valamint a posta és a távközlés 1990-ben történt szétválásáig. A jelenkori posta történetének ismertetését Borsos Ibolya, a posta jelenlegi vezetője folytatta, aki az elmúlt két évtized technológiai és funkcionális változásait mutatta be.

“A szentesi távközlés elmúlt 30 éve” címmel Labát Pál László távközlési szakember tartott előadást a távközléstechnika fejlődéséről, amit személyesen élt át, hiszen a Postapalota távközlési épületszárnyában napjainkban már egyedül csak ő dolgozik, a többi munkát digitális berendezések végzik.

“Hírközlési emlékek Szentesen és Sepsiszentgyörgyön” című előadásában Tóth László, a DAPTA kuratóriumának elnöke felidézte, miként jött létre és hogyan fejlődik a mai napig a szentesi Postapalota emeletén található dél-alföldi postatörténeti kiállítás. Beszélt arról is, hogy intenzív munkakapcsolat alakult a DAPTA és a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Hírközlési Kismúzeum, illetve a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület között.

Ezután a 60 éve, 1959 decemberére felépült szentesi regionális TV-állomás egykor vezetői és munkatársai idézték fel kötetlen formában személyes és szakmatörténeti emlékeiket.

“175 éve született Puskás Tivadar. Kiknek állítottunk szobrot?” címmel Dr. Horváth László tartott képekkel, adatokkal bőven illusztrált előadást Puskás Tivadarról.

A résztvevők délután megtekintették a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány szentesi állandó kiállítását, majd a TV-toronynál folytatódott a program. A televízióadó és szervizközpont történetéről Szabadkai Imre központvezető tartott vetítettképes tájékoztatót, azt követően pedig bemutatta a résztvevőknek az adóállomás géptermét.

Az egész napos program alkonyattájt fejeződött be.