Területi PSZE-HTE szakmai nap, Szentes, 2018. május 26.

A Távközlési Világnaphoz kapcsolódva közös szakmai napot rendezett Szentesen, az 1. sz. Posta épületében a PSZE szegedi területi csoportja és a HTE (Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület) szegedi csoportja, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara és a DAPTA közreműködésével.  

A szakmai konferencia előtt került sor a DAPTA új távközléstörténeti kiállítási részlegének megnyitójára. A megjelenteket Illin József, a PSZE területi szervezetének elnöke köszöntötte, majd Szabó Tibor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) hatósági irodavezetője mondott megnyitó beszédet.

A szakmai konferencia előadásai a távközlés, informatikai oktatás, internet, robotika jelenével és jövőjével foglalkoztak. Gingl Zoltán professzor, a Szegedi Tudományegyetem Mérnök Informatikai Tanszékének vezetője az egyetemi informatikai oktatás fejlesztéséről és újdonságairól, Bohus Mihály egyetemi adjunktus, a szegedi Informatika Történeti Kiállítás (ITK) meghatározó alakja a házi robotokról tartott előadást. A résztvevők tájékoztatót hallhattak a Magyar Telekom okos mobilapplikációiról, majd Forray Imre a Magyar Államvasutak távközlési rendszeréről tartott ismertetést. Őt Engedi Antal, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara elnökségi tagja követte, aki az Európai Unió és a magyar kormány által támogatott internetes hálózatfejlesztés helyzetéről tartott előadást. A szakmai konferenciát Kerekes László (HTE), Illin József (PSZE) és Tóth László (DAPTA) összefoglalója zárta, majd a résztvevők a szentesi vasútállomáson megtekintették a 7DPX típusú Rotary-központot, amit technikatörténeti értéke miatt őriztek meg, és ma is működőképes.