Szeniorok szakmai napja Szegeden, 2018. május 23.

A PSZE Szenior Tagcsoportja, a PSZE Szegedi Területi Szervezete és a Postások Szegedi Nyugdíjas Egyesülete  2018. május 23-án közös programot tartott Szegeden.

A program két részből állt. Délelőtt szakmai előadásokra kerül sor, délután pedig Szeged látnivalóival, történelmi és kulturális nevezetességeivel ismerkedtek a résztvevők.

A Szenior Tagcsoport budapesti tagjait és a programhoz csatlakozó, Pécsről érkezett vendégeket a PSZE Szegedi Területi Szervezete és a Postások Szegedi Nyugdíjas Egyesülete nevében Tóth László köszöntötte.  A PSZE Szenior Tagcsoportjának munkájáról, terveiről Morvay Márta elnök, a szegedi tagcsoportról pedig Tóth László adott  tájékoztatást.

Ezt követően postai szakmai téma került terítékre, nevezetesen a postai kézbesítés múltja és jelene. A résztvevők először megtekintették a „Kézbesítés az Alföldön” címmel 1991-ben az akkori Szegedi Postaigazgatóság postaforgalmi osztályvezetője, Tóth László rendezésében készült dokumentumfilmet, ami szemléletesen és szakszerűen mutatta be, hogyan történt a kézbesítés a Dél-Alföldön a film készítésének időpontjában. A film fókuszában az Alföldre jellemző, kiterjedt tanyavilágban élők postai ellátása állt, a gátéri lovas kézbesítőtől a kerékpáros és kismotoros kézbesítésen át a mezőhegyesi külterületi támpontos kezelésig. A filmet nagy érdeklődéssel követték a jelenlévők. Harnos Csaba, Szeged 1. sz. Posta vezetője a filmet követően a szegedi és Szeged környéki kézbesítés mai rendszerét és mindennapi tapasztalatait ismertette, amit szintén élénk érdeklődés kísért.

Délután a szakmai témák helyét Szeged város történelme és építészeti látnivalóinak megtekintése vette át. Szeged történetének jelentősebb mozzanatait Lovászi József idézte fel, majd a társaság felkerekedett, és megtekintette a szegedi új zsinagógát, aminek tetőzete és külseje nemrég újult meg. A zsinagóga idegenvezetője mutatta be a vendégeknek az ország második, a világ negyedik legnagyobb zsidó templomának díszes belső terét.

A további látnivalókat városnéző „kisvonatra” ülve tekintették meg a résztvevők, majd egy belvárosi séta következett, melynek során dr. Csurgó Edit, Tóth László és dr. Lovászi József kalauzolta a vendégeket, akik a végén a híres szegedi borfesztivál hangulatába is „belekóstoltak” egy picit. Nem többet, mint fél órát, mert a kiadós szakmai és idegenforgalmi programmal gyorsan eltelt a nap, s indult vissza a vonat a fővárosba, a buszjárat pedig Pécsre. 

A szegedi vendéglátók remélik, hogy hasznos szakmai információkkal és kellemes élményekkel tértek haza az érintett  tagcsoportok közös programjának résztvevői.