Távírótörténeti kiállítás és szakmai konferencia, Szentes, 2015. november 7.

2015. november 7-én közös szakmatörténeti kiállítást és konferenciát rendezett Szentesen a a Postások Szakmai Egyesülete Szegedi Területi Szervezete, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Szegedi Csoportja és a Távírómúzeum. 

P1140649_2A rendezvény apropóját az adta, hogy 140 éve kezdődött Szentesen a távírószolgálat bevezetésének megszervezése. Ez alkalmomból időszaki kiállítás nyílt Szentes 1. sz. posta emeletén, ahol egyébként a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kiállítóhelye található.

A rendezvény résztvevőit Illin József, a PSZE területi csoportjának elnöke és dr. Bohus Mihály, a HTE szegedi szervezetének titkára köszöntötte. Kovács Attila, a Szentesi P1140677_2Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola igazgatója a gyorstávíró feltalálójáról, a 140 éve Szentesen született Pollák Antalról és találmányáról tartott előadást. A HTE előadói – Juhász Gyula, valamint Fischer Gábor és Kálmán Miklós – hírközléstechnikai témáról tartottak előadást, így például a kormány szupergyors internet projektjének helyzetéről, illetve az analóg és digitális televíziózásról jelenéről és jövőjéről. Illin József a PSZE területi csoport munkájáról tájékoztatta a jelenlévőket.

P1140708_2A rendezvény keretében időszaki kiállítás nyílt a Távírómúzeum, személyesen Sáfár József távírótörténeti gyűjteményének anyagából, ami bemutatta a magyar távíróhálózat kialakításának múltját, különös tekintettel a Szentes-Csongrád távíróvonal kiépítésének történetére. A kiállítást Szabó Tibor, az NMHH hatósági irodavezetője nyitotta meg, a részleteket pedig Sáfár József, a Távírómúzeum alapítója mutatta be a konferencia résztvevőinek és a sajtó képviselőinek.

Bővebb információ a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány honlapján olvasható, a következő linkre kattintva: http://postatortenet.hu/140-eves-a-szentesi-taviroszolgalat-tortenete

A rendezvény példa volt arra, hogyan működhet együtt a PSZE területi szervezete a HTE helyi szervezetével és más, szakmatörténeti vagy szakmai szervezetekkel.