Szakmai nap Pécsett, 2011. december 7.

Somogy, Tolna, Fejér és Baranya megyék postásai részére szakmai napot szerveztünk Pécsett 2011. december 7-én.

2011. november 4-5-én Balatonkenesén sok évi kihagyás után megrendezésre került a szakma részéről már nagyon várt Országos Postás Konferencia. A két nap alatt a jelenlévők az előadásoknak köszönhetően kis rálátást kaptak a posta előtt álló feladatokról, lehetőségekről.

Az új információk, ismeretek mind szélesebb körben történő továbbközvetítésére Somogy, Tolna, Fejér és Baranya megyék postásai részére szakmai napot szerveztünk. A szekció üléseken elhangzott előadások egy részének csokorba foglalásával december 7.-én Pécsett, majd 70 fő részvételével „kis-konferenciát” tartottunk.

Szalóki Csaba területi elnök köszöntőjét követően elsőként Kis-Jakab Zoltán projektvezető beszélt a Posta egyik legnagyobb projektjéről az Alap IT-ről, mely egységes rendszerbe „gépesíti” a posta technológiáit. Talán kicsit túlzásnak tűnik, de a változás olyan mértékű lehet, mint annak idején az ipari forradalomban a manufaktúrákat kiváltó gépesítés.

Mátyási Koppány bemutatta a posta jelenlegi piaci környezetét, ahol az EU célja az egységes belső piac megvalósítása, azaz az áruk, a szolgáltatások, a munkaerő, a tőke szabad áramlása, – s a Magyar Postának itt kell felkészülnie a liberalizációra, itt kell talpon maradnia. Kitekintve Európa postáira azt is láttuk hogy minden liberalizáció más és más… Van még mit tenni hogy sikerrel vegyük az akadályokat.

Horovitz-Lencse Zsanett piackutató-elemző a Lehetőségek és nehézségek az ügyfélmegismerésben c. előadásában beavatta a hallgatóságot a piackutatás rejtelmeibe. Többek között bepillantást nyertünk az IPH ajánlás és a reakció idők alakulásának értékelésébe. Megtudtuk, hogy az 5 másodperc alatti kezelési időnél szinte teljes biztonsággal kijelenthető, hogy nem hangzott el az ajánlás. Szembesültünk azzal is, hogy egy – egy új szolgáltatás bevezetését elemzési szempontból ismekkora előkészítési, elemzési munka előzi meg.

Az információk feldolgozására biztosított rövid szünetet követően Novákné Halász Anna kiskereskedelmi központvezető lendületes, magával ragadó előadását élvezhettük.Örömmel hallottuk, hogy a termékcsoportok jelentős része (kivéve illetékbélyeg, közteherjegy, elektronikus mobilfeltöltés) erős piaci versenyben a gazdasági válság alatt is növekedtek. A kiskereskedelemben a teljes termékmenedzselési és értékesítés menedzselési folyamat centralizált. Nincs duplikáció, nincs információtorzulás, a posták egységesen a Kiskereskedelmi Központtól kapják a napi információkat.

A technika vívmányainak fejlődéséhez kapcsolódó szolgáltatás fejlesztések rejtelmeibe, Romhányi Gáborüzletfejlesztési menedzser kalauzolt el bennünket. Először is szembesültünk az X sőt az Y generáció fogalmával, vásárló erejének jelentőségével. (Aki még nem tudná az Y generáció a 15-25, az X generáció a 25-35 éves korosztály, akik –talán meglepő,de- nem a verbális kommunikációt részesítik előnyben. Előszeretettel használják az okostelefonokat, közösségi oldalakat, sms-ket, e-mail-ket a kapcsolat felvételében, fenntartásában. A marketing kampányok, új szolgáltatások bevezetése – pl.: csomagautomaták – során a siker egyik kulcsa a megfelelő elérési forma megtalálása.

Kiss József, a Pécsi Területi Igazgatóság minőségirányítási megbízottja tájékoztatást adott a minőségirányítás aktuális kérdéseiről. Szó esett a Postán működő minőségirányítási rendszerekről, auditokról, minőségmérések 2011. évi tapasztalatairól és a 2012-ben várható változásokról, külön kiemelve a piacnyitásra való felkészülés minőségügyi jelentőségét is.

A „kis-konferencia” zárszavában a rendezvény házigazdája, Szalóki Csaba az előadóknak megköszönte hogy előadásaikkal gazdagították a szakmai nap programját és a résztvevők ismereteit.

Wenczel Csilla

 [print_gllr id=2319]