„Segítség, visszavonnám az internetes vásárlásomat!”

Az ünnepek előtt és alatt számos webáruházban válogathatunk kedvünkre az akciós ajánlatok között – de mi a teendő, ha a vásárolt tárgy vagy szolgáltatás mégsem nyerte el a tetszésünket? Valóban visszakaphatjuk a pénzünket?

Az online vásárlások esetében sajnos gyakori, hogy a kézhezvételkor jövünk rá: igazából nincs is szükségünk a megvásárolt termékre, vagy épp nem olyan, amilyennek elképzeltük. Mivel a webáruházas vásárlás nem a vállalkozás üzletében, telephelyén vagy székhelyén zajlik, a hagyományostól eltérő értékesítési módszernek minősül. Ennek megfelelően a vásárló élhet az elállás jogával.

Mit takar az elállás?

Ha megbántuk netes vásárlásunkat, a szerződés megkötése után 14 napon belül elállhatunk a szerződéstől. Szolgáltatás esetén ez a szerződés megkötését követő 14 nap, termék esetében a kézhezvételtől számított 14 nap.

Valóban visszakaphatom a pénzem?

Amennyiben a vevő az említett határidő előtt, igazolható módon jelezte elállási szándékát a vállalkozás felé, indoklásra sincs szükség, a cég köteles tudomásul venni azt. A legcélravezetőbb eszköz  egy erről szóló tájékoztató e-mail lehet, amit a bolt számára küldünk, az általuk vásárláskor kötelezően megadott elérhetőségre. Ezt követően az eladónak a teljes vételárat vissza kell fizetnie az ügyfél részére.

Fontos!

A visszafizetés kötelezettsége csupán a vételárra vonatkozik, a felmerülő szállítási költségek jellemzően a vevőt terhelik, ezért nem téríthetők vissza.

Mit tehetek, ha a fizetés során merültek fel problémáim?

Amennyiben egy internetes fizetés során merültek fel aggályai, és bizonyítható, hogy nem a vállalkozónál volt a hiba, keresse fel pénzügyi szolgáltatóját! A legtöbb online fizetéssel kapcsolatos kérdés egy egyszerű ügyfélszolgálati bejelentést követően megoldódik, azonban ha pénzügyi szolgáltatással kapcsolatos panasszal élne, írásban vagy szóban (akár személyesen, akár telefonon) kell panaszt tenni.

A pénzügyi panaszokkal kapcsolatos részletesebb tájékoztatásért keresse fel az MNB Pénzügyi Navigátor oldalát vagy olvassa el a kapcsolódó Pénzügyi Navigátor füzetet!

Vásároljon biztonságosan!

Az online csalások száma az ünnepi időszakban mindig kiugró mértéket ölt.
Győződjön meg arról, hogy valós, megbízható webshopból vásárol, valamint a fizetésnél is legyen körültekintő!

A biztonságos internethalászat szempontjairól, az adathalász csalások legjellemzőbb típusairól, valamint arról, hogyan lehet védekezni ellenük, a Pénzügyi Navigátor Digitális biztonság c. tartalmai között talál hasznos információkat.