Szakmai nap könyvbemutatóval. Kecskemét, 2010. december 16.

Tájékoztató a PSZE küldöttközgyűléséről, minőség a Kecskemét 1. sz. postán, postatörténeti kiadvány megjelenése – ezek voltak a fő témák a PSZE Dél-Alföldi Területi Tagcsoportjának rendezvényén, 2010. december 16-án, Kecskeméten.

20101216-konyvbemutato-Kecskemeten-01A rendezvény résztvevőit – köztük Biczó Istvánt, a PSZE ügyvezető igazgatóját, Egervári Lászlót, a Hírközlési Múzeumi Alapítvány elnökét, Makkai-Várkonyi Ildikót, a Postamúzeum igazgatóját, Tóth Lászlót,
20101216-konyvbemutato-Kecskemeten-02 20101216-konyvbemutato-Kecskemeten-03 20101216-konyvbemutato-Kecskemeten-05 20101216-konyvbemutato-Kecskemeten-04 a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának elnökét – Dovalovszkiné Sipos Katalin, a tagcsoport elnöke köszöntötte.

Dovalovszkiné tájékoztatta a tagcsoport tagjait a 2010. november 26-án Budapesten megrendezett beszámoló-tisztújító küldöttközgyűlésről, ismertette a titkos szavazással megválasztott országos elnökség és ellenőrzőbizottság tagjainak névsorát.

Tóth Tímea, Kecskemét 1. sz. posta vezetője előadást tartott arról, milyen módon foglalkoznak munkatársaival együtt a minőség javításával, milyen újításokat vezettek be Kecskemét városban. A téma aktualitását az adta, hogy Kecskemét 1 posta kollektívája 2010 őszén megnyerte a Magyar Posta Zrt. minőségjavítási pályázatát. Minőségjavító ötleteiért, tevékenységéért és a pályamunkájáért a kecskeméti postás kollektíva másfél millió forintos díjat nyert, amit oktatásra, közösségépítésre fordíthat.

Tóth Tímea postavezető elmondta, meglepődött azon, hogy ők nyerték a pályázat fődíját, de kollégáival együtt nagyon örül az elismerésnek és a közösen felhasználható nyereménynek. Mit tettek a kecskeméti postások a minőség javításáért? Többek között ügyfélelégedettség-vizsgálatot végeztek. Felmérték, összegyűjtötték és elemezték az ügyfelek postáról alkotott véleményét, javaslatait. Kikérték a dolgozók véleményét is és ötletláda segítségével gyűjtötték a dolgozói javaslatokat. A dolgozók és az ügyfelek véleményére alapozva felülnyomással módosították az értesítő nyomtatványokat, így a címzetteknek egyértelműbbé vált az értesített küldemények átvételének módja, csökkent a panaszok száma. A társasházak levélszekrényeire – amelyeken gyakran nem vagy nem egészen

olvashatóan szerepel a lakók neve – névkiírást vállal a posta, szabványos formátumú feliratokkal látják el a levélszekrényeket, ha a lakók igénylik. Több javaslatot is megfogalmaztak a dolgozók, amelyeket a posta vezetése továbbított az illetékes postai irányító szervezetekhez. Például kombinálnák a kecskeméti postások a tértivevény- és az értesítő nyomtatványt (a tértivevényt kiegészítenék az előnyomtatott, megcímzett értesítővel, hogy a kézbesítőnek ne kézzel kelljen a helyszínen, mostoha körülmények között kitöltenie az értesítőszelvényt). Az előjegyzés-címke leszakadásának és eltűnésének megelőzésére öntapadós változat bevezetését javasolják. Közös weboldal létrehozására is érkezett dolgozói javaslat. Ezen a felületen osztanák meg egymásal információikat a posta dolgozói. A résztvevők kérdésére válaszolva Tóth Tímea elmondta: még nem döntöttek a másfél millió forint nyeremény felhasználásáról, ezt a dolgozók ötletei alapján szeretnék majd eldönteni. Oktatási és közösségépítési célra fogják a nyereményt felhasználni.

Ezt köetően Makkai-Várkonyi Ildikó, a Postamúzeum igazgatónője mutatta be és értékelte a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány által kiadott Múltidéző 2. című postatörténeti tanulmánykötetet, majd dr. Lovászi József, a kötet szerkesztője beszélt a kötet megszületésének történetéről, és néhány érdekességéről. A Múltidéző 2. című könyvről bővebb információk találhatók itt, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány honlapján.

Szöveg és fotók: dr. Lovászi József