Nemzetközi konferencia. Budapest, 2006. december 15.

A Postai Alágazati Párbeszéd Bizottság a Postások Szakmai Egyesületével közösen konferenciát szervezett a hazai postai szervezetek képviselői részére 2006. december 15-én a Benczúr Házban, ahol hazai- és nemzetközi szakemberek tartottak előadásokat az előttünk álló időszak várható változásairól és teendőiről.

nkszimp03 20061211 - nemzetközi szimpozium-01 nkszimp04Az Európai Unió postai piacának teljes megnyitása 2009-től várható. Az Unió számos tagállamában teljesen liberalizált piac működik, de egyes országok – köztünk hazánk is – 2009-ben találkozik ezzel a kihívással. A Magyar Posta 2003-ban elindította modernizációs programját és ezzel megkezdte a felkészülést a liberalizációra.

A Postai Alágazati Párbeszéd Bizottság a Postások Szakmai Egyesületével közösen konferenciát szervezett a hazai postai szervezetek képviselői részére december 15-én a Benczúr Házban, ahol hazai- és nemzetközi szakemberek tartottak előadásokat az előttünk álló időszak várható változásairól és teendőiről.

A konferencián Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára ismertette a kormány álláspontját a postai szektor liberalizációjával kapcsolatban és beszámolt az EU Miniszterek Tanácsa nemrég tartott ülésének tapasztalatairól is. A postai szektor nemzetközi kihívásairól Herbert Michael Zapf, a világszinten 23 nemzeti postai szolgáltatót tömörítő globális szervezet, az IPC elnöke beszélt. Jacky Arches, (UNI) a szakszervezetek szempontjából elemezte a várható változásokat. Bernard Damiens, a 43 európai postai szolgáltatót tömörítő PostEurope képviseletében az új postai szabályozás megalkotásának folyamatáról beszélt. A Magyar Posta Zrt. álláspontját a liberalizációval kapcsolatban, illetve a piacnyitásig elvégzendő feladatokat Dr. Szabó Pál fejtette ki. A Postások Szakmai Egyesülete szemszögéből Dr. Horváth Sándor adott tájékoztatást a liberalizációról.

A konferencia Szivi László zárszavával fejeződött be.

Szentannainé Simon Teréz