Miről beszél a gyermekem? Online szótár szülőknek, nagyszülőknek. 2021. február 25.

A PSZE is képviseltette magát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által korábban szervezett gyermekvédelmi kerekasztal megbeszéléseken, Vigh György személyében. A tanácskozások egyik eredménye a gyerekaneten.hu című weboldal, amit ezúton ajánlunk azoknak a szülőknek, nagyszülőknek a figyelmébe, akik nem mindig értik, mit is beszélnek gyermekeik a digitális világban.

A gyerekaneten.hu nyitólapjának fejléce:

Az NMHH oldala arra vállalkozik, hogy néhány bekezdésnyi szócikkben lefordítsa és röviden megmagyarázza a szülők generációinak azt a digitális világot, amelyben a gyermekeik látszólag magabiztosan közlekednek. Megmutatja a veszélyeket, a kockázatokat, de azt is, miben és miért lelik örömüket a gyerekek az online világban, emellett eszközöket javasol az elsődleges netbiztonsághoz a családban, valamint tanácsokat ad a tudatos döntésekhez bonyolult online szituációkban.

Az algoritmustól a tényellenőrzésig sok területet feldolgoz az oldal, de a legfőbb célja a témaválasztásokkal arra biztatni a szülőket, hogy beszélgessenek a gyerekeikkel azokról a netes kérdésekről is, amelyekre nincs egyszerű válasz. A Gyerekaneten többek között bemutatja a népszerű közösségi médiaoldalakat az Ask.fm-től a YouTube-ig, a netes fenyegetéseket az adathalászattól a zsarolóvírusig, a kapcsolódó önvédelmi megoldásokkal együtt, de kitér a netes randizás jelenségeire és a videojátékok világára is.

Jelenleg 417 szó magyarázata található a szótárban. Kattints ide: https://gyerekaneten.hu/