Látogatás a Mercedes-gyárban. Kecskemét, 2015. július 3.

2015. július 3-án a Postások Szakmai Egyesületének negyven tagja – főként logiszitkai területen dolgozó szakember – vett részt gyárlátogatáson a Mercedes-Benz autógyár kecskeméti gyárában. 

 A 40 fős PSZE-csoport tagjai a látogatóközpontban előbb megtekintettek egy rövid filmet az anyacégről (Daimler AG.), majd egy másikat a kecskeméti gyár építéséről és működéséről. Ezt követően buszba ültek (természetesen Mercedes busz volt), és idegenvezető kalauzolásával megtekintették a gyártási folyamatot a karosszériaelemek préselésétől a kész autók futószalagról történő legördüléséig.

Az üzemben fényképezni nem lehetett, ezért csak a bejáratnál és a látogatókat fogadó teremben tudtunk néhány fotót készíteni.

P1240873Gyülekezik a PSZE-csoport a gyár előtti parkolónál

P1240877A gyár egyik hatalmas épülettömbje

P1240885A látogatás végén készült csoportkép a vetítőteremben

Megtekintettük a présüzemet, a karosszéria-üzemet és az összeszerelő csarnokot. Láttuk, hogyan áll össze emberi kéz érintése nélkül a présüzemben kivágott, formára sajtolt elemekből ipari robotok precíz munkájával a gépkocsik karosszériája, majd a színre festett karosszéria hogyan kapja meg a többi külső és belső alkatrészt az összeszerelő üzemben, amelynek végén két percenként hagyja el a csarnokot egy-egy új autó.

Imponáló az a technikai színvonal, az a jól megtervezett és összehangolt munka, amit láttunk. A gyártástervezés és -irányítás olyan szintű, hogy például az összeszerelő üzemben vegyesen követik egymást a futószalagon különféle színű, típusú és felszereltségű autók. Egyik fehér, másik fekete, harmadik bordó vagy metálezüst színű, az egyik jobb-, a másik balkormányos, az egyik B-kategóriás, a következő CLA vagy CLA Shooting Brake típusú, mindegyik a megrendelt üléssel, kárpittal, extrákkal felszerelve. Ehhez a vegyes sorrendhez kell igazítani a futószalagok alkatrészellátását, a szerelők anyagellátását. Az összeszerelő üzemben már emberi kéz illeszti helyükre a belső és külső elemeket. A gyártási folyamat minden szakaszában ellenőrzik a minőséget, emberi érzékszervi és műszeres vizsgálattal. Minden kész autót tesztpilóták próbálnak ki a gyártócsarnok melletti tesztpályán, és raknak le továbbszállításra a logisztikai részleg területén, ahonnan aztán a megrendelőkhöz juttatják el azokat. A tengeri szállításhoz a brémai kikötőbe viszik a gépkocsikat. A CLA típusú autók tekintélyes része kerül amerikai piacra.

Rövid összefoglaló a kecskeméti Mercedes-gyárról
Forrás: http://gyar.mercedes-benz.hu (2015)

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2012 márciusában nyitotta meg gyárát Kecskeméten. Három világszerte sikeres Mercedes modell készül itt. Az első a B-osztály volt; míg 2013-ban a négyajtós CLA coupé, illetve 2015 januárjában a kombi CLA Shooting Brake gyártását is megkezdte a gyár. Külön büszkeség, hogy ez utóbbi két típust kizárólag itt Magyarországon gyártják az egész világ számára, illetve több mint 180 országba exportálják őket.
Az elmúlt évek folyamatos kapacitásbővítésének köszönhetően a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közel 4.000 munkavállaló számára biztosít munkahelyet. A kapacitásbővítéssel párhuzamosan a hazai székhelyű beszállítók száma is folyamatosan növekedett. A kecskeméti Mercedes-Benz gyár ma már 32 hazai székhelyű beszállítóval dolgozik, és 2012 óta több mint 300.000 darab autó gördült le a gyártósorról. Az eddig közel 1 milliárd euróból megvalósult beruházást további folyamatos fejlesztések követhetik.