„Gépjárműtechnika 2015” szakmai nap, Budapest, 2015. november 18.

„Gépjárműtechnika 2015” címmel rendezett szakmai napot a PSZE 2015. november 18-án Budapesten. 

P1140869A számos előadó közreműködésével lebonyolított, gazdag tartalmú szakmai napot Dr. Horváth Sándor, PSZE-elnök nyitotta meg, kiemelve a rendezvény célját és a témák időszerűségét.

Az első előadó Dr. Tóth János, tanszékvezető, egyetemi docens volt (BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar), aki az úgynevezett intelligens közlekedési rendszerekről tartott átfogó előadást. Ismertette az ITS definícióját, az ezzel kapcsolatos EU-direktívát, bemutatta a P1140865közúti ITS rendszerek csoportosítását, az integráció fontosságát. Szólt a közúti közlekedők információellátásának eszközeiről (változtatható jelzésképű táblák, közösségi mobil applikáció, navigációs rendszerek, eCall), valamint az intelligens járműrendszerek jelenéről és jövőjéről (beavatkozási szintek, megoldások, önműködően közlekedő járművek). Az előadás vázlata letölthető innen…

P1140862Ezt követően Turcsán László műszaki osztályvezető (Mercedes-Benz Hungária Kft.) „Intelligens sebességváltó-rendszerek és ezek gyakorlati hatása a gépjárművek üzemeltetésére” című előadását hallgatták meg a jelenlévők, zömmel a Magyar Posta logisztikai szakemberei. Előadásában Turcsán László az intelligens sebességváltó-rendszereknek a Mercedes-Benz tehergépkocsikban való alkalmazását mutatta be, kitérve többek között az automata sebességváltó-rendszerek történetére, az aktuális sebességváltó rendszerekre, részletesen ismertetve a Powershift3 generációt, P1140864a körmös kapcsolású sebességváltókat automatizált kapcsolási rendszerrel, a különféle kapcsolási programokat az üzemeltetői igényeknek megfelelően (economy, power, offroad, stb.). Szólt az EcoRoll üzemmódról, ami elősegíti a gazdaságos vezetést. Említést tett számos kiegészítő lehetőségeről is a gazdaságosabb üzemeltetéshez, így például az ECO support funkcióról, a Fleetboard flottamenedzsment rendszerről, a vezetési stílus értékeléséről, a fejlődési lehetőségekről. Ismertette a Predictiv Powertrain Control (PPC) lényegét, aminek szerepe az előrelátó hajtáslánc-felügyelet.

BP1140872uzás István ügyvezető (ALCAR Hungaria Kft.) „A gumiabroncs közelebbről” című előadásában a gumiabroncs szerepétől, típusairól, jellemzőiről, konstrukcióiról, a jelölések, méretválasztás, abroncshibák kérdésköréről beszélt.

Papp László műszaki oktatás vezető (Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft.) „A gépkocsik intelligens rendszereinek működése a gyakorlatban” című előadásában az „intelligens” többtömegű lendkereket, a kettős tengelykapcsolós sebességváltók vezérlését, a korszerű vezetőasszisztens rendszereket és a modern világítástechnikát mutatta be.

P1140875Dr. Kovács Gábor adjunktus (BME Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék) „Egységrakomány-képzés” című előadása a következőkről szólt: az ellátási lánc szemléletmód, az ER-képzés helye a láncban, egységrakomány (ER) képzés általános szempontjai, a rakodólapos ER kialakítása, rakminták, rakodólapos ER-képzés fázisai (előkészítés, kialakítás, rögzítés, megjelölés), rakodólapos ER halmazolása, számítógépes ER képzés.

Halász László szakmai vezető (BUDIÁS Autós-motoros Iskola) „Oktatás” című tájékoztatója az OKJ-képzésről (emelőgépek, hátfalak), a „C” kategóriás képzésről és a GKI képzésről szólt.

Varga Gábor  (MP Zrt. Logisztikai Eszközgazdálkodási Osztály) az útdíj bevezetésének gyakorlati tapasztalatairól tartott összefoglalót.

A tartalmas előadások után számos szakmai kérdést tettek fel a résztvevő szakemberek, melyekre az előadók válaszoltak.