Bélyegtitkok, bélyegritkaságok. Pécs, 2010. március 19.

2010. március 19-ikén szakmai napot rendezett a PSZE Pécsett a bélyegekről. A szakmai nap az Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretében a Bélyegmúzeum által Pécsett rendezett exkluzív bélyegkiállításhoz kapcsolódott.

P1400709A résztvevőket dr. Horváth Sándor PSZE-elnök köszöntötte, majd a rendezvény háziasszonya, Krutki Józsefné dr., üzletágvezető vette át a szót. Kiemelte, hogy Pécs joggal nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet. Sok olyan értékkel rendelkezik ugyanis, ami gazdagítja Európát. Ritkaságnak számítanak például a Pécsett feltárt ókeresztény emlékek, amelyekhez hasonló Európában csupán néhány helyen látható. Itt alapították az ország első egyetemét 1367-ben. A középkori Pécs az ország egyik kulturális, művészeti központja volt. Teljesen egyedi értéket képvisel a Zsolnay-gyár és annak termékei. Nem véletlen, hogy az EKF rendezvénysorozatot a Magyar Posta a maga szakmai eszközeivel kezdettől fogva támogatta. Többek között azzal is, hogy bélyegritkaságokat állított ki Pécsett, a Bélyegfesztivál című kiállítás keretében

P1400698Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója a kiállításon bemutatott bélyegritkaságokról, különlegességekről szólt. Előadása a 18. század közepétől az 1930-as évekig megjelent érdekességekről adott keresztmetszetet.

Csegezi Tamásné, a Magyar Posta Zrt. filatéliai igazgatója a Magyar Posta bélyegkiadási gyakorlatáról, az elmúlt néhány évtized különleges magyar bélyegeiről tartott előadást. Elmondta: a társaság forgalmi, alkalmi és személyes bélyegeket ad ki. A bélyegek témájára tanácsadó bizottság tesz javaslatot. A bélyegeknek meg kell felelniük postatechnológiai, gyűjtői és forgalmi igényeknek. Egyúttal kulturális missziót is teljesít a posta a bélyegkiadással. A Posta közel 100 grafikusművésszel tart kapcsolatot.

P1400710Hajdú József fotóművész vetítettképes előadásában azt mutatta be, hogyan készített képeket a Domé Eszter és Elekes Attila grafikusművészek által tervezett, pécsi témájú bélyegkisívhez és személyes bélyeghez, amelyeket a Magyar Posta a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat alkalmából adott ki.

Ezután Domé Eszter és Elekes Attila bélyegtervező grafikusművészek mutatták be a pécsi forgalmi bélyegkisív és személyes bélyeg megszületésének történetét, az alkotói folyamat érdekesebb stádiumait.

Az előadásokat követően a résztvevők csoportokra osztva megtekintették a Bélyegmúzeum Pécsett rendezett kiállítását, ahol az érdeklődők megvásárolhatták a napokban megjelent, „A magyar bélyegek története” című, reprezentatív kivitelű könyvet. A bélyegkiállítás 2010. március 12-21. között volt látható Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában (Széchenyi tér 8.)

dr. Lovászi József