A postai pénzforgalmi szolgáltatások megújítása. Budapest, 2010. április 29.

Budapesten, a Közép- magyarországi Szállítási Üzem Tanácstermében – a megszokott helyen – került sor a PSZE szakmai napjára 2010. április 29-én. A téma a postai pénzforgalmi szolgáltatások piaca, illetve a megújulás lehetőségeinek elemzése volt.

ElnökségAz eseményt, amelyen nagyszámú érdeklődő vett részt, dr. Horváth Sándor a PSZE elnöke nyitotta meg, majd a szakmai program Szarka Imre, a március 1-jén létrejött Pénzforgalmi Üzletág vezetője előadásával kezdődött. Az előadás bemutatta a hazai pénzforgalom, benne a postai pénzforgalmi szolgáltatások tavaly év végén hatályba lépett új jogszabályi környezetét. Rávilágított, hogy a korábbiakkal ellentétben a pénzforgalommal foglalkozó jogszabályok számos működési követelményt támasztanak a Magyar Postával, mint PSZE-5pénzforgalmi szolgáltatóval szemben is. A követelményeknek való teljes megfeleléshez készített intézkedési terv teljesítését a PSZÁF folyamatosan ellenőrzi. Elmondta, hogy az új jogszabályok a kötelezettségek mellett lehetőséget is teremtettek a Posta számára, azzal, hogy jogosulttá vált fizetési számla vezetésére. Az elmúlt több mint fél évben a Posta elemezte a piacot, kutatásokat végzett a releváns ügyfélszegmensekben, majd elkészítette a számlavezetési szolgáltatással kapcsolatos üzleti elemzést.

A következő előadó Nagy Réka, az Ipsos közvélemény kutató cég kutatásvezetője volt, akit a cég vezérigazgató helyettese Komlósi Péter is elkísért, és aki elemezte a lakosság és a PSZE-3kisvállalkozások bankszámla használati szokásait, a pénzforgalmi szolgáltató választásával kapcsolatos preferenciáit. A kutatási eredmények továbbra is azt mutatják, hogy a fontos ügyfélszegmenseink a Postát még ma sem tartják számon, mint meghatározó pénzforgalmi szolgáltatót. Említésre méltó ugyanakkor, hogy akik ma is a Posta Banki Szolgáltatásokhoz tartozó Posta Folyószámla szolgáltatást veszik igénybe, azok hasonló (jó) véleménnyel vannak a szolgáltatásról, mint más bank ügyfelei a saját bankjukéról. Az is fontos, hogy az ügyfelek pénzforgalmi szolgáltató választási preferenciái között megjelennek azok az értékek, amelyekben a Posta kifejezetten erős. Ilyenek első sorban a megbízhatóság, illetve a széles hálózat miatti könnyű hozzáférés.

Ezután Harsányi Gábor, a BellResearch piackutató cég osztályvezetője kifejezetten a nagy közszolgáltató vállalatok pénzügyi vezetői körében végzett mélyinterjúk tapasztalatait PSZE-6osztotta meg a hallgatósággal. Elmondta, hogy ezek a cégek, amelyek a Postának általában kiemelt ügyfelei, és igen jelentős számlalevél forgalmat bonyolítanak, nagy várakozással néznek a Posta esetleges megjelenésére a számlavezetési piacon. Ennek alapvető oka az, hogy közvetetten kiemelkedő készpénzátutalási megbízás forgalmat generálnak a Posta számára, ami nem csekély költséget jelent a számukra. Az elképzelésük az, hogy egy esetleges postai számlavezetéssel jelentős összeget tudnának megtakarítani a pénzforgalmi költségeikből.

Utolsó előadóként Öcsi Béla, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgató-helyettese prezentálta a Posta számlavezetési szolgáltatásának lehetséges koncepciójáról szóló tanulmányt. Ebben kitért valamennyi ügyfélszegmens (nagyvállalatok, KKV, lakosság) igényeire adható lehetséges válaszokra, és azokra az üzleti feltételekre, amelyek mellett a Posta eredményesen jelenhetne meg a piacon.

A konzultáció keretében a részt vevő PSZE tagok saját tapasztalataik és szakmai ismereteik alapján több, érdekes kérdést tettek fel az előadóknak.

Szöveg: Szarka Imre. Fotó: Tóth László