30 éves a Postások Szakmai Egyesülete – ünnepi rendezvény

Budapest, 2022. november 4. – Ünnepi rendezvényt tartott a Postások Szakmai Egyesülete ezen a napon abból az alkalomból, hogy 30 éve, 1992-ben alakult meg a szervezet.

Dr. Horváth Sándor, a PSZE elnöke köszöntötte az ország minden részéből érkezett egyesületi tagokat és vezetőket.

A nap első részében három előadás hangzott el.

Balla Zoltán kommunikációs szakértő (MNB Pénzügyi Ismeretterjesztési Központ) a digitális biztonságról, ezen belül az adathalász csalásokról, a káresemények megelőzéséről tartott ismeretterjesztő-tanácsadó célzatú előadást.

Mattyasovszky-Philipp Dóra (SZTAKI) a  Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labor kutatási eredményeibe és a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásába, hasznosságába avatta be a jelenlévőket. A témaválasztást indokolta az is, hogy 2018-ban a PSZE is csatlakozott a kormány által meghirdetett Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz.

A rendezvény első részét Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsának tagja zárta. Beszélt az idősügy értelmezéséről és 2022. évi kormányzati átalakításokat követő  szervezeti helyzetéről, majd a jelenlegi és leendő nyugdjasokat értintő aktuális kérdésekről.

Szünet után, a rendezvény második felében a PSZE alapítása és elmúlt 30 éve állt a középpontban.

Elsőként dr. Oláh László, az egyesület alapítója és első elnöke, jelenlegi örökös tiszteletbeli elnök idézte fel a PSZE 1992-ben történt megalakítását, és foglalta össze az elmúlt 30 évben végzett munkát.

Ezt követően Oláh Tünde, a Postakürt Alaptvány ügyvezetője köszöntötte az alapításának évfordulóját ünneplő PSZE jelenlévő tagjait, majd az általa vezetett alapítvány és a Postások Szakmai Egyesülete kapcsolatát, együttműködését értékelte.

Őt követve Tóth László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kuratóriumának elnöke vetítettképes prezentációval mutatta be, milyen széles körű kapcsolat és  együttműködés bontakozott ki az elmúlt három évtizedben – közös rendezvények formájában – a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány és a PSZE Dél-magyarországi Szervezte, valamint Országos Elnöksége között, ami újabban a baranyai, vajdasági és eszéki postás nyugdíjasok kétévenkénti találkozóival is bővült.

Ezt követően dr. Horváth Sándor elnök lépett a mikrofonhoz. Kivetítette a PSZE 1992-ben tartott alakuló ülésének jegyzőkönyvét, a benne megfoglalmazott célkitűzésekkel. Megállapította, hogy azok többsége ma is vállalható. Az elmúlt harminc évben ennek szellemében működött az egyesület, a mindenkori „környezeti” feltételek változásainak megfelelően. Szólt arról is, hogy az ország uniós csatlakozása után a Magyar Posta versenyhelyzetbe került, amiben az üzleti információk jogos védelme előbb megnehezítette, majd lehetetlenné tette a Posta című szakmai folyóirat kiadásának folytatását. A jövőt illetően a 30 éve lefektetett alapcélok megvalósítását, valamint a fiatalítást tartotta a legfontosabb teendőnek.

Ezután Lukács Angéla, a PSZE ügyvezető igazgatója az egyesületi évforduló jegyében október 15-én meghirdetett PSZE30 Tudáspróba című online kvízjáték eredményeit ismertette. A kvízjáték iránt nagy érdeklődés mutatkozott a PSZE-tagok és egyesületen kívüli postás dolgozók körében. 764-en tekintették meg a 13+1 kérdést tartalmazó online kérdéssort, és közel 160 megfejtés érkezett, köztük 33 bizonyult telitalálatosnak. A nyereménysorsolásba az érvényes PSZE-tagsággal rendelkező, telitalálatos megfejtést beküldők kerültek be. A nyertesek: Fabinyi Gabriella, Betegh Miklós, Juhászné Pálnok Lenke, Káplárné Karádi Gyöngyi, Gönczi Ágnes. Nyereményük egy-egy 10.000 Ft-os könyvutalvány, amit Lukács Angéla adott át az ünnepi rendezvényen személyesen jelen lévő három megfejtőnek, kettőnek pedig a következő napokban jut el a nyeremény.

Befejezésül dr. Horváth Sándor elnök megköszönte a PSZE tagszervezeteknek és az évfordulós rendezvény szervezőinek a munkáját, és újabb sikeres 30 évet kívánt a közösségnek. Mint mondta: születésnapot tortával illik ünnepelni, mire zsúrkocsin begördült a terembe egy hatalmas torta, amit – az ünnepi ebédet követően – jóízűen és jó hangulatban fogyasztottak el a rendezvényen részt vevő PSZE-tagok, akik az elnökség meghívásának eleget téve részt vettek az ünnepi rendezvényen.

Az évfordulós ünnepi konferencia napján PSZE30 személyes bélyeggel és első napi alkalmi bélyegzéssel is megemlékeztek az eltelt három évtizedről.

 

Fotógaléria